XXV. Nemzetközi Energia és Innovációs Fórum

2018. február 27-28-án megrendezésre került a budapesti AQUAWORLD Resort Hotelben a negyedszázados jubileumát ünneplő patinás energetikai rendezvény, a XXV. Nemzetközi Energia és Innovációs Fórum ( közismertebb nevén a NEIF ), melyet a Sunwo Zrt. szervezett a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület (ETE) és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szakmai támogatásával.

Prof. Dr. Steier József, a Sunwo Zrt alapítója, a rendezvény házigazdája áttekintést adott az eltelt időszakról. Kiemelte, hogy induláskor, amikor 1992-ben elkezdődött a 2 napos „főenergetikusi találkozók” programja a statisztikai számok és technológiák ismertetésére, esetenként a krízishelyzetek elemzésére szorítkozott.

A barnaszén és lignit erőművek helyzete, a földgázellátás és tárolás, illetve a villamos energia rendszer folyamatos átalakulása mellett a hazai atomenergia termelés biztonsági eredményei is bemutatásra kerültek ott, illetve az évente egyszer megrendezésre kerülő következő Fórumokon.

Később a szakmai találkozók nemzetközi előadókkal, külföldi résztvevőkkel is bővültek, programját tekintve pedig egyre meghatározóbb részt adott a globális kihívásokra adott válaszok keresése. Minden évben a tudományos élet nagyjait, neves kutatókat, állami és nagyvállalati vezetőket tudhattunk állandó vendégeink között, és olyan kiemelkedő előadóink is voltak, mint Xu Professzor, a Kínai Tudományos Akadémia alelnöke, vagy Oláh György Nobel díjas professzor, az Európai Tudós Akadémia több tagja és nemzetközi energia cégek vezetői. Eddig mintegy 30 ország szakembereit fogadhattuk, 11 afrikai ország képviseltette magát rendezvényünkön. Az egyre népszerűbb Fórumon az energiatrendek átalakulásainak követése mellett 2010. évtől az innováció is központi része lett a sorozatnak.

Idén az első nap megnyitóját Dr. Csernai László, a Norvégiai Bergeni Egyetem professzora, az Európai Tudományos Akadémia tagja tartotta, míg a második napot dr. Kroó Norbert Prima Primissima díjas kutató akadémikus előadása nyitotta meg, akik az energiai felhasználás jövőjét meghatározó változásokat továbbá nanotechnológiai újításokat prezentáltak. A jubileumi Fórum központi témája az volt, hogy hol tart 2018-ban a tudomány, az energia és a fenntarthatóság összekapcsolódása.

A színes szakmai előadások keretében kitértünk az okos városokban használható megoldásokra, a távhőszolgáltatás fenntarthatósági összefüggéseire, fejlesztési lehetőségeire és a „zöldítésben” betöltött szerepére. A XXV. Nemzetközi Energia és Innovációs Fórumon nagy érdeklődést váltott ki a Krypto valuta bányászata és elképesztő energiafogyasztás növekedése, továbbá a Quadgeneration technológia éppúgy, mint a klímavédelem és az ezt szolgáló megújuló energiatermelés. Bemutatásra kerültek a legújabb trendek és megoldások, így a biomassza új szerepéről, a szén és szén-dioxid új korszakának nyitányáról is hallhattunk előadást.

A közlekedés jövőbe mutató újításai mellett innovatív megoldások is bemutatásra kerültek a második szakmai napon, az elektromos autókról, hajókról és repüléstechnikai innovációkról, az önvezető rendszerekről. Idei évben is sikeresen teljesítettük azt a vállalásunkat, hogy gyakorlati módszereket, használható tudást adjunk résztvevőinknek, amelyek a hatékonyabb gazdasági növekedéshez és a nemzetközi kapcsolatok megújításához adnak eszközöket, lehetőségeket.

A nívós szakmai program mellett fontos megemlíteni az elmaradhatatlan szakestélyt, mely az elmúlt 25 évben műsoraival, kitűnő programjaikkal igazi nemzetközi hangulatot varázsoltak a résztvevőknek. 2018-ban Tóth Vera csodálatos hangja és csapatának fergeteges hangszeres előadása, illetve Santiago Maciel mexikói származású táncos és partnerének salsa és bachata tánca garantálta a kikapcsolódást.

A mindig nagyon várt est igazi fénypontja a rendezvénynek és sikeresen hozzásegített bennünket ahhoz, hogy kialakuljon az az összetartó erő, amelynek eredményeként komoly törzsközönséggel, és immár negyed százados múlttal büszkélkedhet a Nemzetközi Energia és Innovációs Fórum.

Köszönjük, hogy részvételével és támogatásával hozzájárult a rendezvények sikeréhez!

A rendezvényszervező SUNWO csapata nevében:

Prof. Dr. Steier József