XXIV. Nemzetközi Energia és Innovációs Fórum

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH), valamint az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület (ETE) védnöksége alatt, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Energiaipari Szakmai Osztálya (BKIK EszO) és a SUNWO Zrt. közös szervezésében került megrendezésre e rangos szakmai fórum 2017. március 7-9. között.

A három nap során 8 országból mintegy 140 szakember, kutató és 25 pályaválasztás előtt álló fiatal látogatta az esztergomi Hotel Bellevue****-ben tartott rendezvényt.

A tematikus előadások fókuszpontjai a következők voltak:

  • A nyitónapon a szakhatóságok mellett az innovációé volt a főszerep, ahol kétségkívül a szénszál jövőjét és hazai hasznosítási lehetőségeit bemutató előadás volt az egyik kiemelkedő. Természetesen az energiahatékonyság (CYEB Energiakereskedő Kft.), az innovatív megoldások alkalmazása a távhőszolgáltatásban (FŐTÁV Zrt.), és az Opten Informatikai Kft. energiaszektort bemutató számai is az érdeklődés középpontjában álltak. Az atomenergia új, komplex hasznosítása a bemutatott mini úszó atomerőművekkel olyan eszközt jelent az elsivatagosodás elleni, illetve a klímavédelemért folyó küzdelemben, amely meghatározó változást hozhat a tenger sótalanításban és a sivatagok zöldítésében.

 

  • A második szakmai nap a gázé és a villamosenergiáé volt. A földgáz mellett kiemelt helyet kapott az LNG-CNG jövője (autóbusz bemutatóval kiegészítve) és a biogáz több megközelítésben is. Kutatás-fejlesztési projektektől kezdve a mini fermentorokig számos előadás világított rá arra, hogy Magyarország hatalmas és kihasználatlan energia-potenciálja – a szélerő mellett – a biogáz. A SUNWO Zrt. által bemutatott 3 m3-es tartályú mobil fermentor a tanyák elektromos energia- és hőellátásátéppúgy segíti, mint a fejlődő világ kisebb faluközösségeit. Jelentős exportot remél a cég e fejlesztéstől, amely mikroszinten megalapozza az ún. Quadgeneration, azaz a szén-dioxid hasznosítás lokális lehetőségét is.

 

  • A fenntarthatósági zárónap csúcspontja a Jedlik Ányos Klaszter e-mobilitással kapcsolatos előadása és Nagypáli Önkormányzatának bemutató kisfilmje volt. Utóbbi a gyakorlatban mutatta meg, hogy a kisközösségek mennyit és mit tehetnek a fenntarthatóságért. A Sunwo Zrt. a Smaragdfa eddig megismert sokoldalú hasznosságát mutatta be a klímavédelemben és a városi „hőcsúcsok” kezelésében. Ez a növény a mikroklíma kedvező alakítása mellett számos pozitív környezeti-egészségügyi hatással is bír. A nap rangját emelte, hogy a Suzuki legújabb Ignis modellje mellett a Mercedes autógyár a B osztályú elektromos modelljét állította ki. Ezen felül megtudhattuk, hogy Magyarország világelső a villamos kerékpár, az ún. „e-bike”  gyártásában. A konferenciát a Fővárosi Csatornázási Művek Dél-pesti telephelyén szervezett szakmai látogatás zárta.

 

Idén a Nemzetközi Energia és Innovációs Fórum négy kiegészítő rendezvényt (ún. „side event”-et) foglalt magában:

  • Szahara Tudósok 2. Csúcstalálkozójaolyan professzorokat, kutatókat, szakembereket és megoldásokat hozott a konferenciára, ami komoly esélyt ad akár világméretű programokba történő bekapcsolódásra is. A 2. Sahara Scientists Summit –ról bővebb tájékoztatás a sahara-summit.com weboldalon olvasható.
  • A nyitónapi Szakestély, ahol lehetőség volt kötetlenebb hangnemben kapcsolatot építeni a kollégákkal. A műsorban Brunner Márta és Ács Bálint színész házaspár, valamint argentin tangó táncosok, és egy különleges hangszer, a hangdrum varázsolt fergeteges estét.
  • diákszekció és a pályaválasztási előadásmintegy 25 diák (a határon túli Párkányi Gimnázium tanulói) számára volt hatalmas élmény és hasznos fórum a továbbtanulás és a fenntarthatóság jegyében.
  • Az EBOLA poklában jártam c. könyv bemutatójáramintegy negyvenen voltak kíváncsiak, amit Dr. Steier József, a Guineai Köztársaság tiszteletbeli konzulja tartott.