XXII. Nemzetközi Energia és Innovációs Fórum

Sikeresen zárult a XXII. Nemzetközi Energia és Innovációs Fórum, melyre 2015. február 25-27. között került sor Visegrádon. A február 25-i nyitónapon Kroó Norbert, Prima-Primissima díjas akadémikusunk tartott nyitóelőadást, melyet az olasz Izzo és a török Tanay professzorok előadásai követtek, akik a szakma újdonságait, illetve a nemzetközi trendeket hozták Visegrádra.

Hegedűs Miklós energetikai körképe után Lakatos László, a Gazdasági Rádió újságírója vívta ki a hallgatóság elismerését az energetikával kapcsolatos tisztességes újságírás összefüggéseit boncolgatva. A környezettudatos energiaipari (zöld) innovációkról Végh László, az SZTNH osztályvezetője tartott előadást, majd az „Energia az űrből” és a Smart rendszerek kötötték le a hallgatóság figyelmét.

Orbán Tibor előadásában egy igazi európai újdonság„távhő öko címke” került ismertetésre, valamint Dr. Steier József előadásában a  „CO2 öntözés” volt kifejezett világújdonság, amely akár paradigmaváltást is eredményezhet a széndioxid megítélésében! Ezt egy magyar szabadalom bemutatása, a külföldön is teret nyerő Agrooter (a biomassza termelés fokozását biztosító megoldás) követte Endrődi úrtól, majd Peredi Ágnes – immár hagyományos – energetikai kerekasztala zárta a napot. Február 26-án a gázkörkép bemutatása következett Dr. Szilágyi Zsombor szakértő előadásában, melyből kiderült, hogy alig 7,6 milliárd m3-re csökkent a magyar földgáz-fogyasztás.

Ezután Miklós László beszélt az interkonnektorok szerepéről és fejlesztéséről, így megtudtuk, hogy a GanzAir új technológiái segítik mind a földgázüzemet, mind a kihasználatlan biogáz potenciál koncentrált felhasználását. A Főtáv a távhőtermelésbe bevezetett innovációit ismertette, mely számos városban, így Oroszlányban is érdeklődésre tarthat számot. A biogáz szerepének fontosságát emelte ki Kovács Kornél professzor az előadásában, majd Claudio Giurin (Biogas Italia) pedig a hidrogén és biomethán termelés technológiáját ismertette, ezt követte Dr. Szunyogh István docens beszéde a biogázok tisztításáról és földgázvezetéki betáplálásáról.

Megtudtuk, hogy Magyarországon jelenleg egyetlenegy működő biometán betáplálási pont sincs, szemben a több ezres német és dán rácsatlakozással. A csúcslevágás (PSG és SNG, Termoszerviz) most sem volt megkerülhető és Veszprémben, Szombathelyen épülhetnek új rendszerek. A napot Bay Zoltán KHT  zárta a KIC Innoenergy támogatási programjáról szóló előadásával, mely program a hazai energetikai újdonságok nemzetközi piacra vitelét segíti.

Február 27-én Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Zöldgazdaság-Fejlesztési Főosztály helyettes vezetője, Győrfi Annamária tartotta előadását „Megújuló energia helyzetkép Magyarországon” címmel, majd a nap második részében a Jedlik Ányos programot Dr. Lenner Ákos Márk helyettes államtitkár (Nemzetgazdasági Minisztérium) mutatta be. A nagy érdeklődésre számot tartó elektromos autó program és különösen a tesztelhető Nissan és ElectroAuto modellek sok résztvevőt csábítottak kipróbálásra. A nap fontos része volt Stróbl Alajos villamos energia körképe és a Kocsis Frigyes által bemutatott energetikai audit a nagyvállalatok részére.

A párhuzamos szekcióban rendkívüli figyelmet kapott a Révkomáromi HELERO HU Kft., amely a városi fűtésben támogatásmentes magas energiahatékonyságú blokkos megoldásokkal oldja meg a határ menti szlovák nagyváros fűtését. A szénszálakról elhangzott előadás pedig – bár textilipari színekbe bújtatva – a zöld ipar magyarországi zászlós hajója lehet, amennyiben a szükséges kormányzati figyelmet megkapja.

A klíma- és energiatudatos városfejlesztés, a Nagypáli napkorona program kiemelkedő eredményei és a közmunkával kombinált konyhakerti és biomassza kultúra (Bolhás község) kitüntetett figyelmet kapott. A napot záró Algadisk technológia iránt pedig olasz érdeklődés is mutatkozik, hiszen a QuadGeneration technológiában a CO2 transzformáció legmagasabb hozzáadott értékű technológiáját szolgáltathatja, amennyiben a pilot projektből ipari méretekben is megjelenik.