SUNWO Zrt.

Smaragdfa®_V14

A Sunwo Zrt. egyik fő projektje, a zöldenergia-termelés és a klímavédelem összekapcsolását megvalósító Paulownia-félék egy különleges fajhibridje, melyet sokoldalúsága alapján méltán nevezhetünk a jövő ékkövének, SMARAGDFA®nak.

Smaragdfa® ültetvény Szerencsen
visszavágás utáni 1. éves Smaragdfa® ültetvény Szerencsen

Az utóbbi években a környezet-, ill. klímavédelem és ehhez kapcsolódóan a zöld energiák térnyerése egyre inkább a figyelem középpontjába helyezte egy olyan új növényfajta kifejlesztését, mely a felhasználási területeket illetően egyszerre nyújthat megoldást ezen újfajta, globális igényekre. Energetikai oldalról a megfelelően nagy mennyiségű biomassza tömeg termelése (mind a bioetanol, biogáz, mind a magas fűtőértékű tüzelőanyag előállítás) a fontos, míg a környezet-, ill. klímavédelem szempontjából az aktív, fotoszintetizáló ’zöld’ felületek növelése szükséges. A fenti, komplex értéklánc kezelésében nyit új frontot a Smaragdfa® fajhibrid. A Sunwo Zrt. által jegyzett tudományos újdonság különleges tulajdonságai révén akár speciális éghajlati körülmények között is képes a gyors gyarapodásra.

A fafajtát egyedi ültetési technológiával kiegészítve a különböző típusú talajokon telepíthetjük. Gyors növekedése, magas fűtőértéke (4500 kcal/kg) kiváló minősége – esetenként tölcsérszerű gyönyörű virága – miatt ültetik világszerte.

A fa 8 éves korára gyakorlatilag már tarra vágató, és ekkorra kb. 0,6-1 m3 faanyagot ad egy törzs. A fa anyaga kiváló minőségű, könnyű, csomómentes, világos színű, vízálló, ami ideálissá teszi bútoripari és épületasztalos-ipari felhasználásra, de még az olyan különleges célokra is, mint a hordókészítés vagy a hajóépítés.

Smaragdfa_faanyag

Könnyű telepíthetősége, ill. gyors növekedése miatt jól használható mezőgazdasági védősávok kialakítására is.

Energetikai szempontból nagyon fontos megemlíteni, hogy 1 kg száraz faanyag kb. 4500 kcal (18, 8 MJ) fűtőértéket képvisel, ami a minőségi szénfajtákkal összevetve is kiváló.

A tulajdonságai közül kiemelkedik a hamu 1600+ ºC–os olvadási hőmérséklete, továbbá az égetése során kibocsátott csekély káros anyag mennyiség.

A nagy energiatartalom miatt tehát a Smaragdfa® ideális szilárd tüzelőanyag (pellet) ill. alapanyag a bio-etanol ipar számára is.

A SUNWO Zrt. kiemelten vizsgálja a felhasználását a jövő üzemanyaga a metanol előállításában, hogy mielőbb utat nyithassunk a zöld jövő, a metanol gazdaság előtt.

A Smaragdfa® telepítése előtt célszerű talajvizsgálatot végezni és a telepítési technológiát, valamint az öntözést a helyi viszonyokra adaptálni.

Egy hektár ültetvény évente közel 40 t port, szennyeződést köt meg, erős gyökérzete megakadályozza a talajeróziót, továbbá enyhíti a hőmérsékleti ingadozásokat, és javítja a levegő áramlását és páratartalmát.

Visszavágás utáni 5. hónapos Smaragdfa® levele - 73 cm!
Visszavágás utáni 5. hónapos Smaragdfa® levele – 73 cm!

Levele szív alakú, sötétzöld, átmérője akár a 80 cm-t is elérheti. Egy nyolcéves fa mintegy 60 kg levéltömeget termel évente, ideálissá téve a növényt zöldtrágya és takarmány előállítási célokra.

Protein (16%) és nitrogén-tartalma (15%) új dimenziókat nyithat az állattartásban és a biotrágya-alapú talajjavításban.

A környezet-, ill. klímavédelmi szempontokat figyelembe véve elmondható, hogy a gyors növekedésű Smaragdfa® levelei a C4 típusú fotoszintézisnek köszönhetően nagyobb mennyiségű széndioxidot nyelnek el, mint más, mérsékelt éghajlati növények, a növény „szinte” a levegőből építkezik, miközben levelei oxigént termelnek, szállóport kötnek meg, párologtatnak, s így temperálják, óvják a közvetlen környezetüket.

A SMARAGDFA® C4 típusú fotoszintézisen alapuló kiemelkedő CO2 megkötését a SUNWO Zrt hazai egyetemek bevonásával kiemelten vizsgálja!

a Smaragdfa® virága

A SMARAGDFA® a 3. évtől virágzik, 20-25 cm hosszú tölcsérszerű, nektárdús virágai fürtökben jelennek meg, erőteljes vaníliaillatot árasztva.

A SMARAGDFA® mint fajhibrid egy olyan progresszív megoldást nyújthat a világnak – elsők között Magyarországnak -, amelyben a kényszerűen növekvő üvegházhatású gázkibocsátásnál akár nagyobb mértékben tudjuk növelni ezen gázok fotoszintézis útján történő elnyeletését és ezen keresztül az emberiség rendelkezésére álló sok célú, de környezetbarát biomassza tömeget. Ez egyben hatalmas lehetőséget ad egy új – Zöld Iparra támaszkodó – környezettudatos magyar mezőgazdaság kialakulásának.

A SUNWO Zrt. komoly erőfeszítéseket tesz, hogy a fajhibridet és a párhuzamosan fejlesztett technológiákat bekapcsolja a Zöld Szahara Programba, melynek egyik fontos eseménye volt a 2015 májusában szervezett Szahara Tudósok Csúcstalálkozója.

Vegyen részt Ön is a progresszív klímavédelemben és egy Smaragdfa® ültetésével, esetleg ültetvénnyel járuljon hozzá a klímaváltozás hatásainak enyhítéséhez!

Verziószám: 14, érvényes: 2016.10.27-től.
Minden jog fenntartva.