Biomassza és Pellet Workshop

2015. szeptember 10-én mintegy 70 résztvevővel zajlott a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Energiaipari Szakmai Osztályának újabb sikerrendezvénye.

A konferencia arra kereste az összefüggéseket, hogy a rendelkezésre álló biomasszát (Magyarország erdőállománya folyamatosan növekszik, azon felül is, hogy évente 2 millió tonna tüzelésre vagy egyéb feldolgozásra alkalmas biomassza felhasználatlanul terheli erdeinket) hogyan lehetne megfelelően hasznosítani, lehet-e egyáltalán Magyarország Európa „zöld szigete”.

A nap folyamán a résztvevők megismerhették azokat az új technológiákat, projekteket és bevezetésre váró innovációkat, amelyekkel gyökeres változás érhető el a biomassza területen.

Kókai Péter a Bioenergy-Miskolc Kft.-től a távhő-szektorban felmerülő kérdésekkel, ezen belül a pályázatok összehangolásának fontosságával foglalkozott, míg az MVM OVIT Zrt.-től Kotnyek József a tatabányai biomassza-erőmű projektet és a kapcsolt hőtároló részleteit ismertette. A Komlói Fűtőerőmű fluid-ágyas biomassza kazánja nem csak a vele kapcsolatos tervezési-üzemeltetési tapasztalatok miatt kapott különös figyelmet, hanem ahogy Mayerhoff Attila vezérigazgató előadásából kitűnt, az országban elsőként tudták termékké formálni a biomassza hamut és ezzel tulajdonképpen létrehozni azt a visszaforgatási láncszemet, amely eddig a folyamatból hiányzott.

Nagy érdeklődés kísérte az Alstom Hungária Zrt.-től Fazekas István előadását, hiszen a nemzetközi gyakorlaton túl laboratóriumi hátterük is egyedülálló. Egészen nagy biomassza objektumok építésére, technologizálására képesek és ezekből bőséges referenciával rendelkeznek.

Rendkívüli figyelmet érdemelt az „ECONOMIZER SE” sejtrobbantásos – 2G-s – cellulóz-feldolgozási technológiája, amely a biomasszának, így a jelenleg fuzárium fertőzéseket is okozó kukoricaszárnak a feldolgozását teszi lehetővé biogáz, biofuel vagy GTL formátumban.

A konferenciát egy pellet-kerekasztal zárta, aminek az adott jelentőséget, hogy hosszú vegetálás után Magyarországon néhány pelletgyártó újraindul, illetve a határon túlról is elérhetőek minőségi források. A pellet magyarországi térnyerését segíti, hogy a konferencián jelen volt a kitűnő berendezéseket forgalmazó HERZ.

Külön jelentőséget kapott a Fórum azzal, hogy a MATÁSZSZ és a BKIK ESZO együttműködési keret megállapodást kötött, hogy a területen szerzett tapasztalataikat egyeztetve azt a döntéshozók és tagvállalataik rendelkezésére bocsássák.

A jelenlévők a workshop folytatását szükségesnek tartották, így a 2016. február 17-19. között Visegrádon megrendezésre került XXIII. Nemzetközi Energia és Innovációs Fórum adott ennek otthont.