Nagy sikerrel zárult a XXIII. Nemzetközi Energia és Innovációs Fórum Visegrádon!

 

Az immár 23. alkalommal megrendezett szakmai fórum – régi nevén a főenergetikusi szeminárium – ismét hatalmas siker volt. 12 országból közel 120 résztvevő látogatta a rendezvényt és minden nap 10-12 diák is érkezett az esztergomi szakiskolákból, sőt még Párkányból (Szlovákiából) is.

Az energiaforradalom szempontjából a jövőt jelentő Afrika 4 országgal (és magas szinten, követséggel és professzorokkal) képviseltette magát. Afrikából Marokkó, Guinea, Bénin és Madagaszkár tisztelte meg a konferenciát diplomáciai és szakmai jelenlétével.

Köszönet illeti a kitűnő magyar és külföldi előadókat közöttük Dr Kroó Norbert professzort a Magyar Tudományos Akadémiáról és Csernai László professzort a Bergeni Egyetemről (Norvégia) akik a tudomány és az energetika kapcsolatai mentén számos aktualitást elemeztek előadásaikban.

A fórum ismét a teljes energia és energetikai keresztmetszetben dolgozott, azaz nem maradt ki egyetlen energiafajta és ágazat sem a portfólióból. Így az atomenergia és a fúziós reaktorfejlesztés helyzete mellett a palagáz és a rendkívül alacsony villamosenergia-ár mögötti összefüggések, a villanyautó és az okos települések egyaránt terítékre kerültek természetesen az innovációval megspékelve.

Idén először az önkormányzatok is nagyobb helyet kaptak és Nagypáli és Bolhás kiemelkedően jó gyakorlatát ismerhettük meg a megújuló energia és a fenntarthatóság összefüggésében.

A szakestély újabb élményt jelentett, hiszen az afrikai táncosok és énekesek után a hastánc (és össztánc) zárta a műsort.

Nem maradtak ki a szakmai üzemlátogatások sem, hiszen a Suzuki autógyár és a Rév-komáromi Távfűtőmű várta vendégeinket!

Köszönet illeti a szponzorainkat, az ETE-t és az Eszergomi Szervezetét valamint a rendezvényt szervező SUNWO Zrt. munkatársait, akik ismét kitettek magukért .

A konferencia végén elégedettségi kérdőíveket tölthettek ki a résztvevők és egyöntetű volt a vélemény, hogy 2017-ben újra találkozzunk az immár 24. Nemzetközi Energia és Innovációs Fórumon, Visegrádon, melynek időpontja is megvan – kérjük tervezni – 2017. március 22-24.

A Fórumról és Szakestélyről készült fotókat a foenergetikus.hu oldal Galériájában tekintheti meg!

Prof. Dr.Steier József

A konferencia levezető elnöke