Összefoglaló a BKIK Energiaipari Szakmai Osztálya által szervezett 2015. május 6-i Kapcsolt energiatermelés szakmai napról

 

A BKIK Ipari Tagozat I. Ipari, Ipari Kutatás, Tervezés, Szolgáltatás osztály

Energiaipari Szakmai Osztálya   2015. május 6-ára az alábbi címmel, helyszínnel és programmal hirdette meg a szakmai napot amelyen közel 50 fő vett részt az energiaipar a vállalkozások és a szakhatóság képviseletében.

 

„CHP & Innováció”

Helyszín:              BKIK Székház (1016 Budapest Krisztina krt. 99.)

Időpont:               2015. május 6. (szerda) 10.00-16 óra

10:00-10:15     Köszöntő: Dr. Steier József, Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Energiaipari Szakmai Osztályának elnöke

10:15-10:45     Magyar Kapcsolt Energia Társaság (COGEN),  Rudolf Viktor elnök

10:45-11:05     Földgáz és villamos energia árhelyzete nemzetközi összehasonlításban – Dr. Molnár László, ETE alelnök     

11:05-11:35    Szünet

11:35-12:00     CHP – trigeneráció- hőszivattyú távhő-ellátás támogatás nélkül szlovák példával – Illéssy Ádám ügyvezető, HELORO HU Kft.

12:00-12:25     Hőtárolás – Galba Ferenc ügyvezető, Alfen Kft.

12:25-13:00   Villanyáram tárolás és áramhasznosítás kiszabályozási és saját célokra – Tímár Ákos, MetalCom Zrt.

13:00-13:30    Szünet

13:30-14:00     Szénhidrogének szerepe a magyar energiaellátásban – Dr. Szilágyi Zsombor szakértő

14:00-14:30     Híd a megújuló energia (biogáz) és a fosszilis energia (földgáz) között – Dr. Steier József

14.30-14:50     Pénzhíd, pályázatok és támogatás az innovatív fejlesztésekhez – Haraszti Péter pályázati igazgató – Magyar Pénzhíd Pályázatíró Kft.        

14:50-15.10     Kondenzációs gázmotoros HMKE, esettanulmányok – Eörsi-Tóta Gábor ügyvezető, NRG AGENT Kft.

 

Dr Steier József a BKIK EszO elnöke felvezetőjében az alábbiakat emelte ki :

Kapcsolt energiatermelés versenyképesen innovációval ( un . „ up-grading-gel” ) akár KÁT és/vagy METÁR nélkül is lehetséges ,sőt magasabb szintű értéktermelés érhető el ,mint a hagyományos egysíkú áram és hő kapcsolatban!

Magyarországon jelenleg mintegy 250- 300 db kapcsolt hő- és villamosenergia-termelésre – nagy ritkán hűtésre is alkalmas – un. CHP rendszer áll részben, vagy egészében kihasználatlanul és tulajdonosa várja a csodát, hogy a korábbi támogatás (KÁT), vagy legalábbis a korábbi gyakorlatnak megfelelően egy alacsony szinten kiépitett rendszerben is egy kiszámítható, esetleg nyereséget is biztosító átvételi ár (METÁR?) meghirdetésre kerüljön.

Ennek azonban a realitása ma igencsak kétséges, hiszen a nemzetközi piacon jelentkező árambőség jelentősen lecsökkentette az áramárat és ez a német atomerőművek teljes leállításáig 2022 ig – egyéb krízishelyzet hiányában – valószínűleg még tovább is fennmarad.

A Magyarországon jelenleg nagyrészt konzerváltan álló CHP-k azonban használat nélkül is avulnak és végleges elvesztésükről – ha és amennyiben a piaci értékteremtésbe bevonhatók – kár lenne lemondanunk. Ezeknek a lokális CHP rendszereknek a rugalmasságát már ma is részben használják a mérlegkörökben (pl VPP), illetve egy határkeresztező hálózati zavar esetén egy részük hadra fogható tartalékot is képez. A nagy többség azonban áll és pusztul, sőt gyártja a veszteséget tulajdonosának kevés reális reménnyel, hogy újra elindulhatnak!

A BKIK Energiaipari Szakmai Osztálya (BKIK EszO) által szervezett szakmai fórum – nem kis célként – azt tűzte maga elé, hogy a CHP rendszereknek, akár az egyes gépeknek az életképességét piaci verseny környezetben vizsgálva lehetőséget teremtsen, mind a fizikai hatásfok maximalizálása, mind a rendszer optimális üzeme, valamint az externáliák értékelése és kihasználása kapcsán gazdaságos működtetésükre, újraindításukra. Amennyiben pedig sajátos üzemi körülményeik, méretnagyságuk, vagy egyedi helyzetük révén gazdaságos működtetésük még egy innovatív „up-grading” mellett sem biztosítható, akkor az áthelyezésük, értékesítésük, más rendszerekkel történő integrációjuk jelenthet megoldást.

A hazai helyzetértékelés mellett és az EU energiapiacára is tekintettel meghívtuk azokat a szakértőket, szakcégeket, akik technológiáikkal, fejlesztéseikkel, támogatás nélkül működő rendszerükkel („best practice”) segíthetik a jövő újragondolását. Természetesen meghívtunk olyan szakcéget is, aki a most megnyíló pályázatokkal segítheti az egyes fejlesztések megvalósulását.

Hisszük, hogy az innovációs lehetőségek és a támogatható fejlesztések tükrében a CHP-k (akár újra) a magyar energetikai és kiszabályozási rendszer versenyképes, biztonságnövelő szereplői lehetnek és „hidat alkothatnak a fosszilis-, és a megújuló energiák – így a földgáz és a biogáz – használatában” .

Már most jegyezze elő !

Már most regisztráljon a „Kis szélerőművek, áramtárolás új utakon” konferenciánkra, amely 2015 június utolsó hetében kerül megrendezésre a BKIK-ban !

Budapest 2015. május 8.

                                                                        Dr Steier József

                                                                       BKIK EszO elnök