Kapcsolt energiatermelés versenyképesen innovációval KÁT és METÁR nélkül?

Magyarországon jelenleg mintegy 300 db kapcsolt hő- és villamosenergia-termelésre – nagy ritkán hűtésre is alkalmas – un. CHP rendszer áll részben vagy egészében kihasználatlanul és tulajdonosa várja a csodát, hogy a korábbi támogatás (KÁT), vagy legalábbis egy kiszámítható, esetleg nyereséget is biztosító átvételi ár (METÁR?) meghirdetésre kerüljön.

Ennek azonban a realitása ma igencsak kétséges, hiszen a nemzetközi piacon jelentkező árambőség jelentősen lecsökkentette az áramárat és ez a német atomerőművek teljes leállításáig – egyéb krízishelyzet hiányában – valószínűleg még jó néhány évig fenn is marad.

A Magyarországon jelenleg nagyrészt konzerváltan álló CHP-k azonban használat nélkül is avulnak és végleges elvesztésükről – ha és amennyiben a piaci értékteremtésbe bevonhatók – kár lenne lemondanunk. Ezeknek a lokális CHP rendszereknek a rugalmasságát már ma is részben használják a mérlegkörökben (pl VPP), illetve egy határkeresztező hálózati zavar esetén egy részük hadra fogható tartalékot is képez. A nagy többség azonban áll és pusztul, sőt gyártja a veszteséget tulajdonosának kevés reális reménnyel, hogy újra elindulhatnak!

A BKIK Energiaipari Szakmai Osztálya (BKIK EszO) által 2015. május 06-ra szervezett Szakmai Fórum – nem kis célként – azt tűzte maga elé, hogy a CHP rendszereknek, akár az egyes gépeknek az életképességét piaci verseny környezetben vizsgálva lehetőséget teremtsen, mind a fizikai hatásfok maximalizálása, mind a rendszer optimális üzeme, valamint az externáliák értékelése és kihasználása kapcsán gazdaságos működtetésükre, újraindításukra. Amennyiben pedig sajátos üzemi körülményeik, méretnagyságuk, vagy egyedi helyzetük révén gazdaságos működtetésük még egy innovatív „up-grading” mellett sem biztosítható, akkor az áthelyezésük, értékesítésük, más rendszerekkel történő integrációjuk jelenthet megoldást.

A hazai helyzetértékelés mellett és az EU energiapiacára is tekintettel meghívtuk azokat a szakértőket, szakcégeket, akik technológiáikkal, fejlesztéseikkel, támogatás nélkül működő rendszerükkel („best practice”) segíthetik a jövő újragondolását. Természetesen meghívtunk olyan szakcéget is, aki a most megnyíló pályázatokkal segítheti az egyes fejlesztések megvalósulását.

Hisszük, hogy az innovációs lehetőségek és a támogatható fejlesztések tükrében a CHP-k (akár újra) a magyar energetikai és kiszabályozási rendszer versenyképes, biztonságnövelő szereplői lehetnek.